Symposium 2023

‘Matiging van boetebedingen: de balans tussen rechtszekerheid en billijkheid.
Het speelveld na Turan/Easystaff (2018)’

Datum: vrijdag 30 juni 2023, 13.00 - 17.00 u, Rotterdam

Sprekers:
Mr. J.J. Dammingh (Radboud Univ.)
Presentatie 'Boetematiging'
Mr. C.R. Christiaans (Nauta Dutilh)  
Presentatie 'Boetebedingen bij de Hoge Raad'
Mr. P.T.J. Wolters (Radboud Univ.)
Presentatie 'Matiging van boetebedingen bij consumentenovereenkomsten in 2023'
Prof.mr. J.M. van Dunné (em. EUR)
'Samenvatting en Stellingen'

Literatuur Symposium ‘Matiging van boetebedingen’, 30 juni 2023, te Rotterdam:
1. Van Dunné, ORP 2022/55
2. Van Dunné, ORP 2022/81
3. Van Dunné, ORP 2023/1
4. Dammingh, ORP 2023/1 (Powerpoint "Boetematiging")

Kosten:

Toelichting
Over de problematiek van matiging van boetebedingen is de laatste tijd veel te doen. De strenge leer van de Hoge Raad, ingezet met het arrest Bart Smit (2007) waarbij ‘contract is contract’ hoog gehouden werd en de billijkheid het moest afleggen tegen de rechtszekerheid, heeft geruime tijd stand gehouden. De vraag is echter, of er met het arrest Turan/Easystaff (2018) een nieuwe koers ingeslagen werd, een soepele benadering van matiging en een terugkeer naar de lijn van Hauer/Monda I (1998). In het arrest van 2018 werd een boete van € 1,23 miljoen teruggebracht tot € 21.250. De laatste tijd zie wij hoven boetes van € 20 miljoen reduceren tot € 0,5 miljoen, of van € 3,5 miljoen tot € 20.000, in stand gebleven in 81 RO-kader. Is er iets aan de hand op dit gebied? Zijn er nieuwe maatstaven voor matiging van toepassing?

Die vragen werden in 2022 in ORP opgeworpen door Jan van Dunné, hetgeen begin van dit jaar in dat blad tegenspraak kreeg van Jaap Dammingh, waarop een weerwoord van de eerste auteur volgde. In die discussie werden ook 81 RO-uitspraken aan de orde gesteld. Het leek goed om aan deze problematiek een symposium te wijden in onze kring, en daarbij het thema wat breder te trekken. Cyril Christiaans zal dieper ingaan op de casuïstiek zoals te kennen uit de lagere rechtspraak, wat de omstandigheden ons leren; hij heeft dat eerder in CPO-cursussen behandeld. Pieter Wolters, die veel over het onderwerp geschreven heeft, zal de mogelijkheid van matiging bij consumentenovereenkomsten bespreken. De problematiek zal ook in de context van de beperkende werking van de redelijkheid en billijkheid  op de overeenkomst gezet worden (art. 6:248 BW). En als altijd, is er ook ruimte voor een rechtsvergelijkende en Europeesrechtelijke dimensie. 

Het format is volgens traditie dat aan deelname geen kosten verbonden zijn, wij te gast zijn bij Yur Advocaten, Rotterdam, het programma na inschrijving toegezonden wordt en verdere informatie op de website van de Studiekring te vinden is. 

Deelname: opgave bij Liesbeth de Graaf, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Klik hier voor het volledig programma