Symposium 2024

Symposium van de Studiekring Normatieve uitleg 2024: 
Donderdag 28 november 2024, 13.00-17.00 u., in Rotterdam

Met als thema: ‘Kansschade. Nieuwe mogelijkheden op oude gronden, en de relatie tot proportionele aansprakelijkheid’.

Programma:
13.00: Ontvangst
13.30: Opening Symposium door de voorzitter, Prof.mr. J.M van Dunné
13.35: mr. A. J. Van (BeerAdvocaten/VU Amsterdam), ‘Kansschade en proportionele aansprakelijkheid: grenzen en problemen bij de praktische toepassing’ 
14.05: Discussie
14.20: mr. J. F. van Nouhuys (Straatman Koster advocaten), ‘Kansschade bij aanbesteding van opdrachten en concessies’ 
14.50: Discussie
15.05: Prof.mr. J.M. van Dunné (em. EUR), ‘Het conditio sine qua non-vereiste voor causaliteit als stoorzender bij onzekerheid van causaliteit of daderschap’
15.35: Discussie
16.00: -   PAUZE   -
16.20: Algemene discussie over het Thema
16.45: Afsluiting Symposium door de voorzitter
-   BORREL   -

Sheets en literatuur: 

Powerpoint "Kansschade"
August Van

Powerpoint "Kansschade en proportionele aansprakelijkheid in aanbestedingsrechtelijke context"
Frederik van Nouhuys

Sheets teksten Symposium
Jan van Dunné

A.J. Van, ‘Kansschade of proportionele aansprakelijkheid?’
in TVP 2021/2, p. 45-54.

‘Lies, damned lies, and statistics’ | De berekening van het verlies van een kans bij medische aansprakelijkheid
Mr. A.J. Van en mevrouw mr. R.P. Wijne

Toelichting
Kansberekening is voor juristen een onderwerp dat een vrij hoge drempel heeft, het wordt meestal met gewone juridische causaliteit gelijkgesteld. Op het gebied van de medische aansprakelijkheid heeft het een aanzienlijke ontwikkeling doorgemaakt, doorgaans in de vorm van ‘proportionele aansprakelijkheid’. Het speelt ook een rol bij andere beroepsfouten, van advocaten, technisch adviseurs, consultants, e.d. 

August Van, letselschade-advokaat en docent VU Amsterdam, in 1995 gepromoveerd aan de EUR op ‘Onzekerheid over daderschap en causaliteit’, zal dit onderwerp bespreken, voortbouwend op zijn artikel in TVP 2021/2. Daarin schetst hij de complexe situatie ontstaan na het Deloitte-arrest (2012) en wat erop gevolgd is, en komt met voorstellen om dat onderscheid in kaart te brengen (zo niet op te lossen), aan de hand van een aantal gevalstypen. 

Het thema speelt ook buiten het terrein van beroepsfouten, bij biedingen en aanbestedingen kan ook sprake zijn van perte d’une chance wanneer het fout gaat. De Rb. Utrecht deed er op 17 april jl. nog een uitspraak over, inzake NS en de gunning van reclame-concessieovereenkomsten (ECLI:NL:RBMNE:2024:2256; JAAN 2024/102, m.nt. Meester). Frederik van Nouhuys, als advocaat bij die procedure betrokken, optredend voor een van de teleurgestelde partijen, zal op dit onderwerp ingaan.

Jan van Dunné zal in zijn bijdrage de betekenis van het conditio sine qua non-vereiste in dit verband belichten – de olifant in de kamer – en de miskenning hoe causaliteit na invoering van het NBW een ander karakter heeft gekregen, voortkomend uit de risicoleer. De verhouding tot de alternatieve causaliteit (art. 6:99 BW) komt ook aan de orde, waarbij zoals bekend de CSQN-eis niet geldt. 

Locatie 
Het symposium zal plaatsvinden in Rotterdam, waar wij weer te gast zijn op het kantoor van Gijs van der Spek, Yur Advocaten. 
Adres: Adriaan Volkerhuis, Oostmaaslaan 71, 3063 AN Rotterdam (nabij EUR).
Parkeren: in de parkeergarage naast het gebouw. Openbaar vervoer: Tramlijn 7, eindhalte Burg. Oudlaan (ca. 7 min. lopen); Metro: halte Kralingse Zoom (ca. 15 min. lopen).

Opgave van deelname: Yvonne Hitzert,  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Kosten: Aan deelname van het symposium zijn geen kosten verbonden.

Verdere informatie
Aan de deelnemers wordt tevoren informatie toegezonden: papers, stellingen en achtergrondmateriaal van de sprekers, eveneens geplaatst op de website van de Studiekring:  http://www.studiekringnormatieveuitleg.nl/symposia/

Op de website is ook materiaal te vinden over de onderwerpen van symposia in de afgelopen jaren: Uitleg van overeenkomsten (2015), Relativiteitsleer bij onrechtmatige daad (2016), Omkering van bewijslast (2017), Aansprakelijkheid van de bindend adviseur en de arbiter (2018); Schadevergoeding naar privaatrecht en bestuursrecht, met name bij schade door gaswinning (2019); Non-conformiteit bij koop van onroerend goed: normaal gebruik versus exoneratie (2020); Ingebrekestelling en verzuim: reparatie van wetgeving met een nieuw standaardarrest, Fraanje/Alukon (2019)? (2022) en ‘Matiging van boetebedingen: de balans tussen rechtszekerheid en billijkheid. Het speelveld na Turan/Easystaff  (2018) (2023).

Aanmelding bij de Studiekring
Voor aanmelding en eventuele vragen kunt u contact opnemen met Ivar Wendt, Secretaris van de Studiekring:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
De Studiekring, een learned society, heeft ruim 200 Leden & Belangstellenden.

Eventuele opleidingspunten dienen door advocaten zelf bij de Orde aangevraagd te worden. De Studiekring voorziet desgevraagd in een verklaring van aanwezigheid, waarvoor ter plaatse getekend kan worden.